Beredningar

Örter kan vara beredda på olika sätt. Det påverkar deras klassificering, effekt och styrka.

Naturläkemedel
Framställs som ett läkemedeldär bara någon eller några aktiva substanser i örten extraheras. Får marknadsföras som en drog som hjälper mot någon speciell åkomma, t. ex. förkylning.

Extrakt
Genom en avdunstningsprocess gör man ett utdrag av örten som kan ha koncentration 5:1-10:1,  mer koncentrerad. Slutprodukten blir ett extrakt med styrkan 1:1, alltså 1 mg ört till 1 ml alkohol eller glycerin. Klassas som kosttillskott.

Tinktur
Ett utdrag av örten i alkohol eller glycerin som ger en koncentration  på  5:1-10:1.Klassas som kosttillsott.

Infusion
Kokande vatten hälls över örten. Blandningen får dra 5-15 minuter under lock och silas av.Metoden passar bäst för mjuka växtdelar som bark, rötter, läderartade blad  och frukter. Dosering 1 msk färsk ört eller 1 tsk torkad till 2 dl vatten.Endast en liten del av växtens eteroljor kan fällas ut i vatten. Dricks som te 2-4 gånger per dag mellan måltiderna.

Dekokt
Kallt vatten hälls över örten. Blandningen får sjuda 15-30 minuter under lock och silas av.Metoden passar bäst för hårda  växtdelar som blommor, blad och krossade fröer. Dosering 1 msk färsk ört eller 1 tsk torkad till 2 dl vatten.Endast en liten del av växtens eteroljor kan fällas ut i vatten. Dricks som te 2-4 gånger per dag mellan måltiderna.

Macerat
Kallt eller kokande vatten hälls över örten som får stå och dra 8-12 timmar.Användsbara i speciella fall och finns då angivet i växtens monografi.

Granulat
Pulveriserad ört i kapsel.